B2Ai structural engineering

ingebakken ingenieurschap

B2Ai beschikt over een geïntegreerd team structural engineering met ingenieurs en BIM-medewerkers binnen iedere vestiging van B2Ai. Ons team heeft een ruime ervaring in een brede waaier van gebouwen: wooneenheden, scholen, kantoren en commerciële gebouwen.

B2Ai structural engineering berekent de stabiliteit voor zowel nieuwe als renovatieprojecten. Die laatste zijn, zeker vanwege de toenemende milieuzorg, een sterke groeipool. Samen met de architecten bekijken we of hun plannen haalbaar zijn. We bieden structurele zekerheid door alle onzekerheden vooraf op te sporen.
Gevestigd in Brussel, Gent & Roeselare werkt het multidisciplinaire team aan toekomstbestendige projecten met de meest uiteenlopende programma’s, zowel nieuwbouw- als renovatie.

De afdeling biedt haar diensten onafhankelijk aan, los van de architectuuropdracht van B2Ai, aan andere architecten, bouwheren & aannemers.

Het multidisciplinaire karakter van B2Ai veronderstelt direct overleg tussen architect, stabiliteitsingenieur en andere bouwprofessionals. Dit gebeurt vanaf het eerste ontwerp tot en met de uitvoering van het bouwproject. Hoe vroeger, hoe efficiënter het bouwproces. Door de korte communicatielijnen tussen de afdelingen – architectuur, structural engineering, technical engineering en interieur – is ieder bouwproject het resultaat van een geïntegreerde benadering van uiteenlopende specialismen, en dat op elk moment en elk niveau van het creatieproces.

 

Het intelligente en gelinkte 3D BIM-model bundelt alle kennis en data van het betreffende bouwproject. Het wordt gevoed door de input van elk team. Het 3D-BIM-model genereert plannen en meetstaten.

Van bij de start van elke werf volgen zowel de architect als de ingenieur de werken in nauw overleg op, zo is op korte termijn bijsturing en bijkomend advies perfect mogelijk. Voor de opdrachtgever werkt deze efficiënte aanpak zonder meer kostenbesparend.

Contacteer ons

Wil u graag een project met ons bespreken of een vrijblijvende offerte aanvragen?

Aarzel niet om ons te contacteren. Afdelingshoofd Robbe De Geyter helpt u graag verder.

Maak kennis met het team
Interview met Robbe De Geyter - afdelingshoofd Structural engineering

Al tijdens zijn studies legde Robbe De Geyter de fundering van zijn ingenieurscarrière. Meer bepaald in een ingenieursbureau dat gespecialiseerd is in kleinschalige residentiële bouwprojecten. Nadat hij zijn diploma van industrieel bouwkundig ingenieur diploma behaalde, droeg hij bij aan de verdere uitbouw van hetzelfde bureau.

Tot B2Ai architects hem na 6 jaar de functie van afdelingshoofd aanbood vanwege zijn oplossingsgerichte aanpak en leidinggevende kwaliteiten. In drie jaar tijd slaagde hij erin om structural engineering in de drie B2Ai-vestigingen vorm te geven.

Vandaag telt het team 7 medewerkers die verspreid werken vanuit de 3 vestigingen van B2Ai; Brussel, Gent & Roeselare.

Drie geïntegreerde teams
“Het ingenieursteam van B2Ai Roeselare vormde een uitstekende basis om 2 nieuwe teams te integreren in onze ateliers van Gent en Brussel,” begint Robbe. “In het totaal zijn we nu met acht medewerkers. Samen kunnen we een breed portfolio voorleggen van wooneenheden, scholen, kantoren, residentiële en commerciële gebouwen. Daarvoor werken wij in een hechte synergie met onze afdelingen architecture, interior en urban, maar structural engineering biedt zijn diensten ook als onafhankelijke afdeling aan bouwheren, aannemers en andere architecten aan.”

Structurele zekerheid bieden
Wat zijn de kerntaken van de afdeling structural engineering? “We berekenen de stabiliteit, zowel voor nieuwe gebouwen als renovaties. Die laatste zijn, zeker vanwege de toenemende milieuzorg, een sterke groeipool. We bekijken samen met interne of externe architecten hun plannen en de haalbaarheid ervan. Eigenlijk bieden we structurele zekerheid door alle onzekerheden vooraf op te sporen. We wijzen hen vanaf het eerste ontwerp op mogelijke knelpunten in de dragende structuur, want die kunnen in een later stadium het hele project op de helling zetten.”

Gefundeerde steun van in het begin
Al van bij de start van elke werf volgen zowel de architect als de ingenieur de werken in nauw overleg op, omdat dit op korte termijn bijsturing en bijkomend advies mogelijk maakt. Voor de opdrachtgever werkt die efficiënte aanpak met grondig voorafgaand studiewerk van het departement kostenbesparend. De eventuele meerprijs wordt immers later in de bouwkost gerecupereerd.

Bestaande gebouwen herontwerpen
Een trend die zich de laatste jaren sterker aftekent is renovatie. “Met ruimte kan je niet meer woekeren. Totale afbraak of nieuwbouw komen steeds minder voor. Eigenaars doen in toenemende mate een beroep op ons om bestaande gebouwen een nieuwe of alleszins een meer flexibele bestemming te geven. Door de coronacrisis is de tendens nog sterker geworden, dat zien we bijvoorbeeld in Brussel: werknemers werken vaker thuis of aan flexdesks in het bedrijf zelf. Steeds vaker onderzoeken we of de structuur van oude gebouwen wel aan de toenemende vraag naar flexibiliteit kan voldoen. De indeling moet kunnen aangepast worden aan de voortdurend wisselende behoeften.“

 

Normering volgt tijdsgeest
Ook de normering verandert aan een steeds sneller tempo. Onder invloed van de groeiende milieuzorg, maar ook van ingrijpende gebeurtenissen als branden of de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem. “Structural engineering krijgt steeds meer de vraag om daarop in te spelen. We hebben de slagkracht om de grootste projecten volgens de recentste normen af te werken”.

Duurzaamheid wordt een blijver
Ziet Robbe nog trends? “Duurzamer bouwen met minder materiaal. ‘Duurzaam’ in de beide betekenissen: een lange levensduur en een kleine C02-afdruk. Wij onderzoeken, vaak samen met het WTCB en universiteiten, welke materialen langer kunnen meegaan of geschikt zijn voor een bepaald architecturaal doel. Daarbij wegen we voortdurend af of ze wel milieuvriendelijk genoeg zijn.”

Als voorbeeld geeft Robbe het toenemende gebruik van CLT (Cross Laminated Timber of kruiselings verlijmd hout). “CLT is vooral geschikt om de bouwtermijn in te korten of bestaande gebouwen op te toppen. Voor een complete constructie is beton dan weer meer geschikt. De productie van beton gebeurt overigens meer en meer op milieuvriendelijke manier, met gerecycleerde granulaten of vervangers voor klimaatbelastende cementsoorten.”

BIM boomt
Innovatie is ingebakken bij B2Ai architects. Een goed voorbeeld daarvan is het intelligente BIM (Building Information Model), dat alle kennis en data van een bouwproject bundelt. Bovenaan staat een BIM-coördinator en elke afdeling, dus ook structural engineering, heeft zijn eigen BIM Process Developer. BIM genereert de nodige meetstaten en plannen in 2D en 3D, die snel, duidelijk en overzichtelijk gevisualiseerd en gedeeld kunnen worden door alle interne en externe belanghebbenden, zoals ingenieurs, architecten, technici en aannemers. Kortom, met BIM verhoogt de efficiëntie en de samenwerking in een bouwproject.

“Onze afdeling blinkt uit in BIM”, zegt Robbe met enige trots. “Door onze samenwerking met andere studiebureaus en BIM-consultancybedrijven volgen we de nieuwste BIM-ontwikkelingen op de voet. Dat maakt het voor ons makkelijker om moeilijkheden te voorzien en zowel structuren als details vooraf op punt te stellen.”

 

Een greep uit onze projecten