Zorgdorp Ruiselede

Een nieuwe visie op ouderenzorg met een grote meerwaarde voor Ruiselede

Het bestaande woonzorgcentrum St-Jozef is afgeleefd, slurpt energie en voldoet niet meer aan de visie van Curando vzw omtrent ouderenzorg. Een duurzame nieuwbouw waarbij het bestaande WZC ook tijdens de werken moet kunnen blijven functioneren, dringt zich op. Daarbij komt dat de gebouwen van de secundaire school leeg zijn komen te staan en dat de vergaderruimtes van Curando zelf aan een upgrade toe zijn. Ook heeft de nabijgelegen lagere school nood aan een polyvalente ruimte, en smachten ze net zoals de sportclubs in de gemeente naar een ruimere sporthal met kwalitatieve faciliteiten.

Samen vormen al deze elementen een opportuniteit om de ganse site op te waarderen en open te breken tot een nieuwe ontmoetingsplek voor residenten en hun familieleden, personeel, buurtbewoners, schoolkinderen en sportclubs, het Zorgdorp.

In een eerste fase wordt onmiddellijk het kloppende hart van het Zorgdorp gerealiseerd met de sporthal temidden de publieke functies van het woonzorgcentrum, waar ze een meerwaarde biedt voor de bewoners dankzij het zicht vanuit de bistro én de kinéruimte. Met een orangerie als hoofdingang wordt onmiddellijk de verbinding tussen de nieuwbouw en de bestaande bebouwing met kapel, klooster en kantoren van Curando gemaakt én tegelijk een grote meerwaarde als beschutte buitenruimte gecreëerd. De overdekte gaanderijen maken elke functie van het Zorgdorp (kapsalon, winkeltje, bistro, polyvalente zalen en sporthal) afzonderlijk van buitenaf en zo ook voor externen bereikbaar.

Bovenop dit kloppende hart wonen residenten in een mix van flats en studio’s met verschillende open zithoeken en huiselijke leefruimtes, en met een ruime collectieve daktuin bovenop de sporthal met een overdekt wandelparcours, een volière, een petanquebaan en zitbanken.

Op de bovenste verdieping vinden de vergaderruimtes van Curando hun plek met zicht op de molen en de centrale groene ruimte.

In een tweede fase wordt een deel van het bestaande woonzorgcentrum afgebroken om plaats te maken voor een tweede gebouw met kleinschalig wonen waar bewoners met dementie kunnen genieten van de rust en het zicht op de parktuin.

De grondplannen zijn zodanig opgevat dat de zorg onzichtbaar wordt gemaakt en er maximaal op kwalitatief wonen en ontmoeting kan worden ingezet. Gangen worden maximaal weggewerkt dankzij de open leefruimtes. Elke toegangsdeur naar een wooneenheid ligt verdiept in een nis die een persoonlijke aankleding krijgt, waardoor deze net zoals een voortuintje in een woonwijk zorgt voor identiteit en de wooneenheid gemakkelijk vindbaar maakt. Alle logistiek wordt ondergronds naar de verschillende gebouwen en kernen verdeeld, uit het zicht van bewoners en bezoekers, maar des te efficiënter voor het personeel, wat maakt dat ze meer tijd over houden voor de bewoners.

In een derde fase wordt de rest van het bestaande woonzorgcentrum afgebroken om plaats te maken voor een centrale groene ruimte die de bestaande bebouwing, de twee nieuwe gebouwen, de mini-boerderij, de parktuin, de nieuwe bezoekersparking, en de omgeving ruimtelijk met elkaar verbindt en het nieuwe gezicht van het Zorgdorp bepaalt. De smalle Eyerstraat die door de site loopt wordt open gebroken en verkeersvrij gemaakt en zorgt voor een veilige voetgangers- en fietsas naar de nabijgelegen lagere school langsheen de nieuwe centrale groenzone. Deze as zorgt voor een grote doorwaadbaarheid en voor de verweving van het Zorgdorp met de rest van Ruiselede.

In een vierde fase kan nog een derde woongebouw voor diverse doelgroepen die beroep kunnen doen op de diensten van het Zorgdorp, het masterplan vervolledigen.

De dorpse volumetrie, architectuur en omgevingsaanleg zetten het concept van het Zorgdorp extra kracht bij dankzij de kleinschalige kopgeveltjes in verschillende dorpse baksteentinten, de gaanderijen, de orangerie, de klassieke detailleringen en de buitenruimtes, daktuinen en -terrassen.

Het doordachte masterplan combineert alle principes van duurzame ruimtelijke ordening als vergroening, ontharding, doorwaadbaarheid, ruimtelijk rendement, multifunctionaliteit tot een toekomstbestendig en duurzaam Zorgdorp dat leeft.

Locatie
Ruiselede

Regio
Vlaanderen

Status
In ontwerpfase

Team
Bouwheer: vzw Curando (O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede)
Masterplan: B2Ai architects
Architectuur: B2Ai architects
Interieur architect: B2Ai architects
Stabiliteit: B2Ai architects
Technieken: B2Ai architects
Landschapsarchitectuur: Studio Basta
In Design & Build formule met Vandenbussche NV (hoofdaannemer)