Tandens Tandartsenpraktijk

Roeselare

Terug naar overzicht Deel project

TANDENS is een nieuwe tandartsenpraktijk met 5 consultatieruimtes en een bovenliggend appartement.

De ontwerpers gingen uit van een strakke organisatie van de site. Het diepe perceel werd opgedeeld in drie duidelijk leesbare zones: het gebouw, de groenbuffer en de ontsluiting naar de drukke steenweg.

Met een aangepast volumespel verhoudt het project zich heel bewust tot de omgeving. Het uitkragende (woon)volume op de verdieping zorgt voor een architecturaal opvallend accent. In combinatie met de aangepaste signalisatie is de praktijk goed vindbaar vanaf de drukke openbare weg. Dieper op de site wordt de bebouwing smaller. Die keuze garandeert de privacy van de consultatieruimtes en laat een kwalitatieve binnentuin ontstaan.

“TANDENS karakteriseert zich als een zuiver en stralend geheel.”

Vlak en wit gevelpleisterwerk wordt afgewisseld door heldere glaspartijen en witte schuifpanelen in strekmetaal. Die combinatie zorgt tegelijk voor een heldere lichtinval en een hoge privacy, in de eerste consultatieruimtes ten op zichte van de wachtzone, verderop ten opzichte van de vergaderruimte. De witte aluminiumbekleding keert terug in het transversale volume van de verdieping en garandeert de privacy van het woonprogramma.

De materiaalkeuzes binnenin liggen in het verlengde van de buitenvormgeving. De ter plaatse gegoten witte terrazzovloer en het witte solid surface meubilair verhouden zich ten opzichte van de accenten in lariks. De gangen met warme houttoets, de zuiver witte materialen en de transparantie via de grote glaspartijen  roepen ook binnen een heldere ambiance op.

De inrichting van het onthaal overstijgt dat van een klassiek medisch secretariaat. De wachtruimte is een royale plek, de grote houten tafel geeft het geheel een huiselijke aanblik.
De consultatieruimtes kregen hoge witte draaideuren, wat de drempel naar het zuiver klinische gedeelte verlaagt. Doordat de kabinetten in het licht en in het groen baden, wordt ook hier de steriele inrichting vermeden.

Er ging bijzondere aandacht uit naar de aanleg van de tuin en de daktuinen, vanuit een bewustzijn dat het groen gemoedsrust kan bieden, niet alleen voor de patiënten, maar ook voor de tandartsen, het personeel en de bewoners.

“Het totaalconcept van architectuur, interieur en omgeving, creëert een resoluut helende omgeving. In deze Human Centered Architecture krijgen alle gebruikers een centrale plaats.”

Locatie
Roeselare

Regio
Vlaanderen

Energiepeil
E57 (appartement)
E71 – K38 (praktijk)

Bruto vloeroppervlakte
998,35 m²

Samenwerkingsvorm
Klassieke ontwerpopdracht

Beeld & fotografie
Bart Heijnens

Team
Opdrachtgever: Tandartsenpraktijk Tandens
Architect: B2Ai
Aannemer: Beyaert Construct
Vast meubilair: Deco Lust
Tuinontwerp: Tuinen Frank Maes

Status
Opgeleverd in september 2017