Hotel Damier

Kortrijk

Back to overview Share project

Architectenbureau B2Ai ontwierp de nieuwbouw en zocht daarbij in organisatie en vorm naar een ontwerp dat kan aansluiten bij de waardigheid van het monument met rococogevel uit 1769. Het nieuwe gebouw staat haaks op het bestaande hotel en geeft uit op de Graanmarkt, waar het een groot gat opvult en de straatwand terug vervolledigt.
Hierdoor krijgt het hotel een tweede voorkant.

Het bekende wit-gouden logo met dambordpatroon vormde de inspiratiebron voor de nieuwe gevel.

“De afwisselend witte en gouden gevelelementen bezorgen het gerenommeerde hotel een hedendaags en vernieuwend gezicht.”

De gevel springt vanaf de vierde verdieping deels achteruit, waardoor er een verticaliteit in het volume ontstaat, die kenmerkend is voor de volledige straatwand. Een klassieke koetsdoorgang vormt, net zoals in het oude gedeelte, de toegang tot het hotel en verbindt het bestaande en het nieuwe gedeelte.

Het interieur werd ontworpen door Verhamme + Devel Architecten. Binnenin lopen de gouden elementen als een rode draad doorheen het gebouw, te beginnen bij de ginbar op het gelijkvloers. Zowel het horecagedeelte als de hotelkamers op de bovenliggende verdiepingen beantwoorden naar comfort en afwerking aan de hoogste normen. De drie kamerverdiepingen sluiten mooi aan op het bestaande gebouw en zorgen zo ook voor een grote meerwaarde voor het gehele hotel, zowel qua circulatie, ontsluiting als organisatie. De twee bovenste verdiepingen worden comfortabele kantoorruimtes met een dakterras en een spectaculair uitzicht over de binnenstad.

Locatie
Kortrijk

Regio
Vlaanderen

Status
Opgeleverd in februari 2018

Bruto vloeroppervlakte
1.201,55 m²

Samenwerkingsvorm
Klassieke ontwerpopdracht

Beeld & fotografie
Nicolas Theunis

Type
Hotel & restaurant
Interieur
Renovatie

Team
Opdrachtgever: Damier nv
Architect: B2Ai
Stabiliteit: B2Ai
Interieurarchitect: Verhamme + De Vel Architecten
Hoofdaannemer:  Bouwonderneming Govaere
Akoestiek: EVA-international