A la Croisée des Chemins Brussel

School in de stad op kruispunt actieve pedagogie en duurzaam bouwen

Op 1 september 2018 zijn 900 leerlingen van ‘A la Croisée des Chemins’ in Neder-Over-Heembeek het jaar gestart in een nagelnieuwe school. Het gebouw ademt architecturale kwaliteit en een vooruitstrevende pedagogie.

School en sporthal van ‘A la Croisée des Chemins’ zijn gebouwd op de pijlers van duurzaamheid. Er is gestreefd naar minimaal materiaalgebruik, compact ruimtegebruik en sociale innovatie via een nieuwe klasorganisatie.

‘A la Croisée des Chemins’ is een stukje natuur pal in het stedelijk weefsel, met een kleuterschool voor 312 leerlingen, een basisschool voor 576 leerlingen, een sporthal en een buitenaanleg die uitnodigt tot ontdekken en verkennen.

L-vormige klassen 
Het project speelt in op de wens van de stad Brussel om een school te ontwerpen die vertrekt van een ‘actieve pedagogie’. In plaats van de klassieke rechthoek op maat van de leerkracht, zijn de klaslokalen L-vormig. Ze liggen als puzzelstukken rond een gemeenschappelijke ruimte. De focus ligt niet op de reproductie van kennis, maar op proactieve groepswerking: kinderen leren meer van elkaar dan van de leerkrachten.

“De focus ligt niet op de reproductie van kennis, maar op een proactieve groepswerking: kinderen leren meer van elkaar dan van de leerkrachten.”

Zo ontstaat een stimulerende ruimte, die zowel binnen als buiten de zintuigen prikkelt. De omgeving wil kinderen helpen hun capaciteiten te ontwikkelen en hun verbeelding te laten spreken.

De ruimtes zijn aangepast aan de verschillende leeftijdsgroepen en houden rekening met organisatie, circulatie en klastypologie. Tegelijk blijft het ontwerp flexibel om in de toekomst in een nieuwe richting te evolueren.

Ecologisch & kringloopeconomie 
Economie en ecologie gaan in ‘A la Croisée des chemins’ hand in hand. De technische installaties zorgen voor spaarzaam water- en energieverbruik. Het ontwerp respecteert de eisen inzake akoestisch, visueel, lucht- en luchtvochtigheidscomfort, en legt de nadruk op afvalbeheer en op de valorisatie van de natuurlijke omgeving.

Bij de bouw zijn de impact op het milieu en de gezondheid zo minimaal mogelijk gehouden. Bouwafval, lawaai, stof, modder enzovoort: al die hinderlijke elementen werden beperkt.

A la Croisée des Chemins was in 2016 laureaat voor Be.Exemplary, voorbeeldgebouwen van de stad Brussel.

Locatie
Neder-Over-Heembeek

Regio
Brussel

Status
Opgeleverd in september 2018

Bruto vloeroppervlakte
8.249,16 m²

Samenwerkingsvorm
Design & Build contract

Energiepeil
EPB Brussel 2015

Beeld & fotografie
Danica Kus

Type
Hotel & restaurant
Kinderen, jongeren en onderwijs
Interieur

Team
Opdrachtgever: Stadsbestuur Brussel – Afdeling Stedenbouw
Architect: B2Ai
Stabiliteit: Ney and Partners
Technieken: Ingenium
Landschapsarchitect: THV Thiers-Dujardin
Akoestiek: ATS
EPB: A2E
Aannemer: Denys

Meer nieuws over A la Croisée des Chemins
Meer scholen