Kenniscentrum 'ARhus' Roeselare

Bibliotheek als hart van een stadsvernieuwing

Terug naar overzicht Deel project

Hoe een bibliotheek het hart van de stadsvernieuwing van Roeselare werd

De site van de Bank van Roeselare en West-Vlaanderen had een enorme betekenis voor de stad. Na de Tweede Wereldoorlog vormde ze dan ook de motor van de groei en bloei van de commerciële en industriële ontwikkeling van het centrum van West-Vlaanderen. Herstructureringen in de bankwereld zorgden ervoor dat de site haar lokaal belang verloor en uiteindelijk te koop werd gezet. Omwille van de centrale ligging, de grote oppervlakte en het historisch belang van de plek, vormde de herbestemming van het ganse binnengebied één van de belangrijkste onderdelen van de globale stadskernontwikkeling van Roeselare. De onmiddellijke nabijheid van het drukke winkelcentrum trok onmiddellijk investeerders aan om van de site een groot winkelcentrum te maken, aangevuld met woningen en kantoren. Nochtans kwam het project moeilijk van de grond, tot een groep lokale investeerders de zaak overnam en het initiatief nam om een masterplan op te maken.

De studie van B2Ai ging uit van een nieuwe multifunctionele binnenstedelijke ontwikkeling: appartementen, flats voor senioren, winkels, kantoren, hotels, parkeergarages. De vroegere idee van een overdekte winkelgalerij werd verlaten ten voordele van nieuw aangelegde pleinen. De participatie van de stad kwam er toen de stad het centraal gelegen kantorencomplex opkocht met de bedoeling het te herbestemmen tot een nieuwe openbare stadsbibliotheek. Op deze manier kreeg het project vorm, dankzij de publiek-private samenwerking. De inhoudelijke ambities werden zeer hoog gelegd: het zou een intense samenwerking worden tussen de diensten cultuur en onderwijs die het project mee subsidieerden. De denkoefening resulteerde in het concept van een ‘open huis’, een ontmoetingsplaats waar zowel gezinnen en scholieren, bibliofielen maar ook de toevallige passant terecht kunnen.

“ARhus zorgt voor een nieuwe en unieke beleving in het centrum van Roeselare rond leren, ondernemen en innoveren en biedt een hedendaagse, 21e eeuwse toegang tot kennis en informatie met een mix van klassieke en nieuwe media.”

Er is zowel een archief als een bibliotheek, maar ook vergader- en lesinfrastructuur, diverse fora voor cultuur en ontmoetingsruimtes.
De uitdaging voor de architecten was dan ook om van het gesloten bankgebouw een open, transparant en toegankelijk gebouw te maken. Alle materialen die het gesloten karakter van het gebouw benadrukten (spiegelglas, natuursteen) werden weggehaald. Het nieuwe kenniscentrum werd gebouwd rond de bestaande vloeroppervlakte, en werd uitgebreid langs de verschillende zijden. De trappen die de verschillende niveaus met elkaar verbinden werd als een architecturale wandeling langs de binnenkant van de gevel geplaatst.

Het hergebruik van een bestaand gebouw voor een bibliotheek vormde een bijzondere uitdaging naar brandveiligheid, het programma van de bibliotheek wordt immers gestapeld over een vijftal verdiepingen. Een aantal doordachte ingrepen naar compartimentering, leverde een Firesafety Award op in 2012.
Maar ook de gevel is bijzonder en zorgde ervoor dat dit project laureaat werd bij de Schrijnwerk Awards in 2012. Op 22 januari werd dit project nog laureaat op de Benelux Aluminium Award in Rotterdam. De gevel werd gedetailleerd met op maat gemaakte profielen om de horizontale belijning te benadrukken.  Omwille van duurzaamheidsredenen werden de glaspartijen afgewisseld met vaste panelen.

De filosofie van het ‘open huis’ wordt vertaald in het open karakter van het beglaasde volume. Deze ‘open sfeer’ wordt verder doorgetrokken bij de interieurinrichting, waarin de communicatie tussen de bezoekers en het personeel centraal staat. De onthaalbalie is opgevat als een klantvriendelijk, multifunctioneel meubel en staat centraal bij het binnenkomen. Achter de balie is een kunstproject geïntegreerd van Wesley Meuris.

“Kleuraccenten op de verschillende verdiepingen zorgen voor een goede leesbaarheid van het gebouw.”

De bezoeker wordt uitgenodigd om op verkenning te gaan in een integraal toegankelijk gebouw.

The making of… de film

Locatie
Roeselare

Regio
Vlaanderen

Status
Opgeleverd in 2014

Bruto vloeroppervlakte
7.460 m²

Samenwerkingsvorm
Klassieke ontwerpopdracht

Beeld & fotografie
Klaas Verdru

Type
Cultuur
Interieur
Publieke opdrachten

Team
Opdrachtgever: vzw Het Portaal
Architect: B2Ai
Interieurarchitect: B2Ai
Stabiliteit: Stedec
Aannemer: Coussée-Bostoen

Awards en nominaties
Fireforum awards 2012 – genomineerd
Schrijnwerk awards  2012 – laureaat categorie aluminium
Benelux Aluminium Awards 2013 – laureaat
European Aluminium Award 2014 – genomineerd

Gerelateerde projecten