AZ Zeno Knokke-Heist

A healing environment

Ceci n’est pas un hôpital
(but a healing environment)

Een warme en menselijke leefomgeving dicht bij de natuur geeft patiënten de kans om sneller te genezen. Verschillende studies tonen aan dat omgevingsfactoren zoals aangename uitzichten, groen, kleur, sociale activiteiten, enz. het genezingsproces sterk kunnen beïnvloeden.
Bron: Design & Health – Alan Dilani

De tijdelijke vereniging AAPROG – BOECKX. – B2Ai won in 2007 de ambitieuze wedstrijd van vzw Gezondheidszorg Oostkust voor een nieuw ziekenhuis in Knokke-Heist op een terrein van 20 hectare. Tien jaar later, in het voorjaar van 2018, wordt dit futuristische gebouw in gebruik genomen.

Naast het ziekenhuis vindt men er een revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en helihaven. Het nieuwe ziekenhuis is zowel functioneel als toekomstgericht en duurzaam en het bewaart het landelijke karakter van de omgeving.

Het nieuwe ziekenhuis, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft als het ware boven het landschap en wordt tot in de ondergrondse ruimtes toe door licht en natuur gedomineerd. De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos met als gevolg een uitnodigende en inspirerende omgeving.

Het ontwerp is een treffend voorbeeld van “levende architectuur”: duurzaam ontwerpen en bouwen met bijzonder oog voor integratie in het landschap, ecologische energie en gebruikte materialen.

De aanpak via een multidisciplinair ontwerpteam betekende het doorbreken van de traditionele aanpak in architectuur en schepte een precedent qua open overleg in alle stadia: van ontwerp, planning, bouw tot ingebruikname en toekomstige evolutie. Het ontwerpteam doorbrak de traditie van ziekenhuizen als functionele dozen met steriele ruimtes en richtte zich op een harmonie van medische functies, persoonlijke geruststelling en sociale interacties.

Er is een duidelijke keuze gemaakt voor het toepassen van duurzame en energiebesparende maatregelen, zonder in te boeten op de hoge comforteisen. Onder andere een biomassaketel, warmtekrachtkoppeling en boorgatenergieopslag dragen bij tot duurzame energieopwekking. Na de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis volgen diepgaande testen die een normale oplevering overstijgen. Hierbij gaat aandacht naar de werking en de interactie van de installaties, technisch en bouwkundig, inclusief de onderhoudscontracten van de verschillende technische installaties.

Maak een virtuele wandeling door het nieuwe ziekenhuis: http://youtu.be/Kl_MrSiqh9c

Locatie
Knokke-Heist

Regio
Flanders

Status
Opgeleverd in december 2017

Energiepeil
K19

Beeld & fotografie
Tim Fisher
Milosz Siebert

Bruto vloeroppervlakte
52.000 m²

Team
Opdrachtgever: AZ Zeno vzw
Architectuur: TV AAPROG – BOECKX. – B2Ai
Stabiliteit: TV Greish – S.C.E.S.
Technieken: Ingenium nv
Interieurarchitect: B2Ai
Landschapsarchitect: Paul Deroose – B2Ai – Boeckx.
Veiligheidscoördinatie: VEKMO
Bouw management: SWECO nv

More news about AZ Zeno
Related projects