The One Brussel

Stedelijke hotspot voor wonen en werken

Het project ‘The One’ op de hoek van de Wetstraat en de Etterbeeksesteenweg past perfect binnen de herontwikkeling van de Europese wijk. De ligging ten opzichte van het openbaar vervoer (metro, bus, trein) is ideaal. Bovendien creëert het project dankzij de coherente, dynamische organisatie van de openbare ruimte een kwaliteitsvolle omgeving die perfect in het stadsbeeld past.

Het gemengde programma van het project is goed voor +/- 30.000 m² kantoorruimte, 97 wooneenheden (in totaal 9.000 m²) en 900 m² aan handelsruimte. In het pand is bovendien een ingang naar de openbare parking ‘Wet’ voorzien, net als een openbare trap en een lift voor personen met een beperkte mobiliteit. Daardoor ontstaat een verbinding tussen het niveau van de Wetstraat en de Etterbeeksesteenweg en de toegang tot het metrostation ‘Maalbeek’.

De hoofdingang van het woongedeelte bevindt zich aan de zuidkant, aan de J. de Lalaingstraat. De ruime lobby met brede raampartijen geeft toegang tot twintig verdiepingen met gevarieerde wooneenheden die gaan van studio’s tot appartementen met drie slaapkamers. De appartementen liggen op het zuiden, westen of oosten en beschikken voor het merendeel over een balkon met een onbelemmerd uitzicht op de stad.

De hoofdingang naar de kantoren bevindt zich in de Wetstraat. De 22 kantoorruimtes zijn vanuit de twee verdiepingen hoge open lobby bereikbaar via de centrale distributiekern. Deze flexibele kantooroppervlakken kunnen worden ingericht als landschapskantoor of worden voorzien van tussenwanden. Ze bestaan nagenoeg uitsluitend uit werkruimtes met direct daglicht.

Het doel was om kantoren aan te bieden met een zo groot mogelijke inval van natuurlijk licht, waarbij de sterke energieprestaties toch behouden blijven. Dat heeft geleid tot het ontwerp van een bouwschil die aan elke ligging kan worden aangepast. Het resultaat is een functionele, ‘eco-logische’ en energie-efficiënte gevel.

De handelszaken aan de Etterbeeksesteenweg en de J. de Lalaingstraat en langs de ‘openbare paden’ aan de westkant zorgen er mee voor dat de openbare ruimtes levendig en gezellig aanvoelen. De moduleerbare handelsruimtes zijn voorzien van brede raampartijen en zijn geschikt voor om het even welke soort handelszaak.

In het kader van de vastgelegde doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling krijgt een rationeel energieverbruik een belangrijke plaats in het project. Deze filosofie komt tot uiting in de verschillende structurele en technische elementen van het gebouw, en resulteert in kantoorruimtes die voldoen aan de passiefnorm en woningen die op zijn minst beantwoorden aan het lage-energiecriterium.
Er gaat extra aandacht naar de invloed van de ligging en van de indeling van de ruimtes, aan de prestaties van de thermische isolatie en aan de optimalisering van de natuurlijke lichtinval. Vaste, aan de ligging van de gevels aangepaste zonwering geeft het gebouw ritme en beweging. Voor de kantoren is zonwering ontworpen die de inval van zonlicht in de zomer minimaliseert en de factor daglicht maximaliseert. Deze aspecten zijn namelijk belangrijk om het comfort van de gebruikers te garanderen en het energieverbruik door kunstverlichting te verlagen. Deze zonwerende elementen veranderen het uitzicht van de gevels afhankelijk van het gezichtspunt. Ze kunnen er volledig geopend of gesloten uitzien afhankelijk van de plaats waar de waarnemer zich bevindt. Bovendien verandert hun aanblik zodra hij of zij zich verplaatst. Bij de wooneenheden optimaliseren terrassen en overhangende balkons de lichtinval.

De technische apparatuur voldoet aan de vereiste, strenge prestatie-eisen. Zo zijn de kantoren onder meer uitgerust met hr-condensatieketels, free cooling en een ventilatiegroep met dubbele warmteterugwinning. Bovendien wordt regenwater gebruikt voor adiabatische koeling en wordt de verlichting geregeld in functie van de lichtsterkte gekoppeld aan afwezigheidsdetectoren. In de woningen zijn hr-condensatieketels en ventilatiegroepen met warmteterugwinning te vinden.

Locatie
Brussel

Regio
Brussel

Status
In uitvoering

Bruto vloeroppervlakte
Kantoren 30.000 m²
Appartementen: 9.000 m²
Commercieel: 900m²

Beeld & fotografie
Philippe Van Gelooven

Energiepeil
Kantoren: Passief
Appartementen: Laag energieverbruik – K < 30

Team
Opdrachtgever: The One Office SA – The One Estate SA
Architectuur: B2Ai
Stabiliteit: B2Ai – SETESCO
Technische uitrusting: B2Ai – BOYDENS
Akoestiek: B2Ai – ATS
Veiligheidscoordinatie: B2Ai – ADVISERS
Windstudies: Numflo
Asbestverwijdering en afbraakwerken: DE MEUTER
Aannemer: DE WAELE – VALENS

Meer nieuws over The One
Gerelateerde projecten