Kinderdagverblijf De Bron

Gent

Terug naar overzicht Deel project

Open oase van rust

Kinderopvang De Bron is een kleine groene oase, verborgen achter een gevel aan de drukke Bevrijdingslaan in Gent. Op het terrein lagen oorspronkelijke twee panden rug aan rug tegen elkaar. Het ontwerp maakte dankbaar gebruik van deze situering. Het huidige kinderdagverblijf werd opnieuw tweezijdig opgevat. Aan de achterzijde grenst de crèche aan een publieke parking, wat de ‘hand off & ride’ extra comfortabel maakt. De oorspronkelijke tweepandigheid werd ingezet om de kinderopvang extra présence te geven.

“De groene binnenspeelplaats vormt het hart ervan en wordt omgeven door ruime loggia’s.”

Die zorgen voor een open zicht en bieden de nodige bescherming tegen zon en regen. Bij minder weer bieden de overdekte passages ook een welkome uitbreiding van de binnenspeelruimtes.

Aan de ene zijde van de binnenplaats bevinden zich de zes leefgroepen en overige functies. De leefgroepen lopen over in een tweezijdig georiënteerde multifunctionele gang, die de ruggengraat van het gebouw vormt.

“De lichte basismaterialen en veelkleurige accenten maken van De Bron een fijne en veilige verblijfsplek voor zowel kinderen als personeel.”

Locatie
Gent

Regio
Vlaanderen

Status
Opgeleverd in 2018

 

Bruto vloeroppervlakte
1.515,8 m²

Samenwerkingsvorm
Klassieke ontwerpopdracht

Beeld & fotografie
Bart Heijnens

Team
Opdrachtgever: Stadsbestuur Gent
Architect: B2Ai en Architectenbureau Van Derbeken

Type
Kinderen, jongeren en onderwijs
Interieur