ICO

Zeebrugge

Terug naar overzicht Deel project

Industriële eyecatcher met flexibel programma

ICO – International Car Operators – is wereldwijd toonaangevend in de behandeling en opslag van rijdende goederen.  Via zijn terminals in de havens van Antwerpen en Zeebrugge behandelt ICO jaarlijks meer dan 2 miljoen wagens. ’s Werelds belangrijkste automerken en Roll-on/Roll-off-rederijen hebben ICO in hun logistieke ketting.

B2Ai ontwierp voor Zeebrugge een nieuwe gategebouw voor vrachtwagens, gecombineerd met administratieve en commerciële functies. Het project zal logistieke ultraperformantie bieden en imagoversterkend werken.  De architecten hielden ook rekening met een maximale beleving van de buitenruimte van de haven en het Brugse Ommeland. ICO moet dé architecturale blikvanger van de A11 worden.

De verschillende functies – kantoorgebouwen enerzijds en controle op inkomende vrachten anderzijds – worden georganiseerd in twee volumes. Door die loodrecht op elkaar te leggen krijgt het gebouw zijn markante vorm. Om de gevel een ritmisch effect te geven werd geopteerd voor aluminium lamellen.

Oost-West situeert zich het logistieke gedeelte, waar klanten-chauffeurs bediend worden aan een combinatie van digitale en bevolkte loketten.

In het hoger gelegen Noord-Zuidvolume volume bevinden zich de kantoren. Aanvankelijk was het bovenliggende volume volledig zwevend.  Omwille van organisatorische veiligheid werd onder de overkraging een trapkolom geïntegreerd.

De kruisvorm van het gebouw biedt voor elke gebruikersgroep een diversiteit aan zichten.  Aan de noordzijde kijken we op het industriële leven van de haven, de zuidkant geeft zicht op het Brugse ommeland.

ICO is een complex ontwerp dat omwille van de heel specifieke bedrijfsvoering van de haven nog voortdurend evolueert. B2Ai kon hier door zijn gespecialiseerde interne diensten steeds vlot op inspelen. Het gebouw zal eind 2018 in gebruik genomen worden. Het project is volledig geconcipeerd in BIM, in bouwteam met Artes Depret.

Locatie
Zeebrugge

Regio
Vlaanderen

Status
Opgeleverd in 2018

Bruto vloeroppervlakte
4.105,10 m²

Samenwerkingsvorm
Klassieke ontwerpopdracht

Team
Opdrachtgever: ICO/Artes Projects
Architect: B2Ai
Aannemer: Artes Depret

Energiepeil
K28 – E52

Beeld & fotografie
B2Ai

Type
Business