Campus Comenius Koekelberg

Een open en geïntegreerde school

Op de nieuwe Campus Comenius in Koekelberg komt een scholencomplex, een buurthuis, jeugdlokalen, een sporthal, een bibliotheek, en een residentiële ontwikkeling aan de Vrijheidslaan. De bouw van het gemeenschapshuis en de middelbare school werden in augustus 2018 opgeleverd . Daarna wordt – op de plaats van de tijdelijke containerschool – de basisschool en het kinderdagverblijf gebouwd. Die zullen eind 2019 klaar zijn.

De school is zo opgevat dat ze ‘meegroeit’ met de kinderen. Op de westelijke zijde starten de allerkleinsten in het nieuwe kinderdagverblijf, het kleinste gebouw op de site. Op 3-jarige leeftijd kunnen ze aan de andere kant van de speelplaats naar de ‘grote’ kleuter- en basisschool, een gebouw waar de klassen georganiseerd zijn rond een dubbelhoge polyvalente zaal. Eenmaal de kinderen 12 jaar oud zijn kunnen ze de ‘oversteek wagen’ (Dapperenstraat oversteken) en verder onderwijs volgen in de middelbare school, die eveneens over een grote speelplaats beschikt. 

“Er is op die manier een interne circulatie mogelijk doorheen het hele scholencomplex.”

Het buurthuis, de jeugdlokalen en de sporthal (samen gebundeld in het gemeenschapshuis) staan centraal in het project. Onder de sporthal is er een overdekte buitenruimte waar voor en na de schooluren ontmoetingen kunnen plaatsvinden tussen ouders, buurt en kinderen. Deze buitenruimte ligt vlak naast de ingang van het gemeenschapscentrum en de bibliotheek, en vormt als het ware het hart van de site.

De buitenruimtes waar de kinderen spelen en de tussenruimtes zijn maximaal ingevuld met groen en voorzieningen voor sport en spel.

“Er is bewust gekozen voor materialen die duurzaam zijn en mooi verouderen.”

De schoolgebouwen zelf worden uitgevoerd in lichtere tinten van baksteen met kleuraccenten. De functies die ook door de buurt zullen gebruikt worden, zoals de sporthal, het buurthuis en de jeugdlokalen krijgen een dieprode kleur.

Locatie
Koekelberg

Regio
Brussel

Energiepeil
K30

Bruto vloeroppervlakte
12.500 m²

Samenwerkingsvorm
Klassieke ontwerpopdracht

Beeld & fotografie
Klaas Verdru

 

Team
Opdrachtgever: nv Campus Koekelberg (publiek gedeelte ten behoeve van huurder Vlaamse Gemeenschapscommissie)
Architect: B2Ai
Aannemer: BPC
Stabiliteit: Group D
Technieken, akoestiek en EPB: VK Architects & Engineers

Status
Gemeenschapshuis en de middelbare school werden in augustus 2018 opgeleverd
Basisschool en het kinderdagverblijf: eind 2019

Meer nieuws over Campus Comenius
Meer scholen