Casino

Transparante golf van betekenis en beleving

Back to overview Share project

Het voormalige casino van Middelkerke was een bouwwerk uit 1954, opgetrokken volgens de toenmalige typologie van kustarchitectuur. Tot de sloop in 2018, was het gebouw in Normandische fermettestijl tot anachronisme vervallen. Het voldeed al een hele tijd niet meer aan de bouwtechnische normen, en versnipperde buitendien de zone Epernayplein-kustdijk-kustlijn. De gesloten architectuur belemmerde het zicht op zee.

De omgeving van het casino is nochtans een cruciale plek in de beleving van Middelkerke. Ze houdt veel meer mogelijkheden in dan wat ze de voorbije decennia kon bieden. Terwijl het voormalige casinogebouw de band met de zee minstens ten dele had doorgeknipt, wil het nieuwe project die relatie tot de omgeving en de natuur in de grootst mogelijke mate herstellen.

De gemeente Middelkerke vroeg een land- en seamark te ontwerpen. De rechte en massieve lijn van de zogenaamde ‘Atlantikwall’ vraagt een anderssoortige en meer organische, architecturale geste. B2Ai vertrok vanuit de noden van Middelkerkenaren en toeristen, om een landmark te tekenen dat aandacht heeft voor zowel een natuurlijk zicht op zee als voor het evenementiële karakter van de kust.

“Het wordt een landmark die aandacht heeft voor zowel zicht op de zee als voor het evenementiële karakter van de kust.”

Biedt het nieuwe project ruimte aan een veelzijdig programma, de impact van het volume bleef bewust beperkt tot dat van het voormalige casino.
De landmark wordt een schakel tussen het Epernayplein en de kuststrook, een gebouw dat als het ware over het plein wordt gedrapeerd. De organische constructie creëert in één, golvende beweging een overdekte ruimte van 1.300 m². Als je straks vanuit het centrum naar de kustlijn kijkt, wordt je zicht op de horizon niet langer onderbroken, maar ingelijst in een transparant gebouw van licht en glas.

Tijdens het hoogseizoen biedt een overdekte markthal schaduw voor de zon en bescherming tegen de regen. In koudere periodes kan de ruimte worden afgesloten. Anders dan het oude casino geeft het nieuwe project een aanzienlijke oppervlakte terug aan de publieke ruimte. Zomer of winter, Middelkerkenaren en toeristen kunnen de open ruimte het hele jaar door beleven als een recreatieve ruimte om te flaneren, wandelen, skateboarden of go-carten. Het wordt een gedroomde pleisterplaats voor kerstmarkten, ijspistes, zomershows en andere toeristische en culturele activiteiten. Langs de zeezijde loopt de semi-buitenruimte via een organische trappartij over in de branding van de zee.

De beschutte buitenruimte wordt omlijst door een divers programma. De afgesloten, kleinere, polyvalente zaal van 400 m² aan de oostzijde (die plaats biedt aan 800 staanplaatsen) sluit aan op de overdekte markt en op het bestaande plein. Ze kunnen autonoom of in combinatie gebruikt worden, wat een breed scala aan evenementen mogelijk maakt.
Aan de westzijde komen op de gelijkvloerse verdieping commerciële ruimtes, die interageren met de overdekte buitenruimte. In Niveau 1 tot 3 krijgt een hotel (with a view) onderdak. Het traject naar de publieke skybar wordt ronduit een topbelevenis, via de diagonale roltrappen met adembenemend zicht op zee. Op datzelfde niveau vinden restaurant- en casinobezoekers hun gading.

Het nieuwe ‘Casino Middelkerke’ is een inclusief project dat een brede betekenis kan krijgen voor Middelkerke en de kust. Het is geen Guggenheim aan de Noordzee maar een som van functies die aansluiten bij het publieke en ontspannende leven aan de kust, waar cultuur, natuur en amusement in elkaars verlengde liggen. De combinatie van een doordacht programma en de bijzondere vorm heeft alles in zich om Middelkerke opnieuw op de kaart te zetten, zowel architecturaal, sociaal als economisch.

“De combinatie van het doordachte programma en de bijzondere vorm kan Middelkerke opnieuw op de kaart zetten, zowel architecturaal, sociaal als economisch.”

Bekijk hier de timelapse van de afbraak.

Locatie
Middelkerke

Regio
Kust

Status
Voorontwerp klaar

Bruto vloeroppervlakte
Bovengronds 7.450 m² (totaal 12.700 m²)

Samenwerkingsvorm
Klassieke ontwerpopdracht

Energiepeil
Energie neutraal
Breeam very good

Beeld & fotografie
B2Ai

Type
Hotel & restaurant
Cultuur
Publieke opdrachten
Interieur

Team
Opdrachtgever: Gemeentebestuur Middelkerke
Architect: B2Ai
Stabiliteit: Antea Group
Technieken: TPF
Hoofdaannemer: Willemen