Budalys

Kortrijk

Back to overview Share project

Parking Budabrug & Residentie Budalys – de uitbreiding van Zorggroep H. Hart – is een project met een bijzonder strategische en kwalitatieve ligging, op een unieke locatie aan de Kortrijkse Leie.

OVER PARKING BUDABRUG
De nieuwe (semi-)publieke parking BUDABRUG loopt onder het hele gebouw door, in vier bouwlagen, met een totaal van 230 parkeerplaatsen. Het nieuwe parkeercomplex wordt deels ingezet in het mobiliteitsplan van de Stad Kortrijk. In de parking kunnen naast het personeel en bezoekers van Zorggroep H. Hart bijgevolg ook externe klanten terecht.

De parking werd ‘top-down’ gebouwd, wat betekent dat de werken tegelijk ondergronds en bovengronds werden aangevat en simultaan in twee richtingen vorm kregen.

De specifieke contouren van het driehoekige perceel verklaren de keuze voor de spiraalvormige circulatie. Om de parking zo gebruiksvriendelijk te maken werd gekozen voor een tailormade kleurenconcept, waarbij elke verdieping in een andere kleur baadt. Om efficiënte leveringen voor het residentiële gedeelte mogelijk te maken is de vrije hoogte op verdieping -1 op maat van grote bestelwagens gehouden, wat de relatie met het bovengrondse bouwprogramma versterkt. Architecturaal kreeg de inrit van de parking een apart volume met specifieke vormentaal, ontworpen door architectenbureau 51N4E.

OVER BUDALYS
In het concept BudaLys komen alle dienstverleningskwaliteiten en innovatieve woonzorgfuncties van Zorggroep H. Hart bij elkaar.
Een sobere maar kwalitatieve materialisatie van het nieuwbouwvolume creëert een aantrekkelijk en elegant beeld. In de eerste plaats zorgen een sokkel van drie bouwlagen in witte, volle banden voor een massieve vormentaal en een duidelijke sluiting van het bouwblok. Hogerop spelen subtiele verdiepingen (private terrassen) in de transparante geveldelen in op oriëntatie, reflectie en optimale zichten. In totaal bestaat deze nieuwbouw uit 7 bouwlagen.

“De transparante architectuur heeft aandacht voor licht, ruimtelijkheid, duidelijkheid en frisheid.”

GRAND CAFE BUDA
Gelijkvloers krijgt het Grand Café met zicht op de Leie een hedendaagse, trendy en creatieve invulling voor jong en oud.
• De Breakfast corner biedt dagelijks knapperige koffiekoeken, muffins en fris belegde broodjes;
• De Bistro corner biedt keuze uit pasta, pizza, diverse dagschotels, steaks;
• In de Fresh – corner is er de groentenbar, smoothies en veggy;
• In de Coffee en tea corner kan men genieten van een pannenkoek en een uitgelezen assortiment koffies en thees;
• De Take away corner zal iedere dag een assortiment aanbieden;
• In de Kids corner kunnen de allerkleinsten spelen naar hartelust;

WELNESS EN SERVICE BOULEVARD BUDA
Naast het Grand Café worden gelijkvloers een aantal ‘wellness-functies’ voorzien, met onder meer een fitnessruimte. Er is tevens een centrale informatie- en boekingsdesk voor de diverse dienstverleningen van de Zorggroep H. Hart.

RESIDENTIE BUDA
Op verdieping 1 en 2 van de sokkel worden de zorgniveaus voorzien. Hier wordt het verblijf gecombineerd met zorg voor senioren. Er worden Luxe Studio’s en Twin studio’s aangeboden, alsook Assist-studio’s.

MEETING POINT BUDA
Op verdieping 3 komt een meeting point, een ruimte met polyvalent platform voor workshops, vergaderingen, recepties, familiefeestjes. Maar wat deze plek echt uniek maakt is het terras van 200 m² op de hoek van de Ijzerkaai en de Budastraat. Men geniet er van een prachtig uitzicht op de Leie tot ver voorbij het Texturemuseum.

“Het terras loopt over in een daktuin waar bewoners in alle rust van de zon en het groen kunnen genieten.”

Niet enkel vanop het terras zal deze plek de moeite zijn: het terras met de bomen en de daktuin zal ook beeldbepalend zijn voor iedereen die het centrum binnenkomt via de nieuwe Budabrug.

‘PANORAMA’- APPARTEMENTEN
De 5e, 6e en 7e verdieping zijn bestemd voor de ‘Panorama’-appartementen, die met private liften bereikbaar zijn. Ze beschikken over 110 m² oppervlakte en zijn voorzien van alle moderne accommodatie en domotica. Deze cliënten kunnen à la carte intekenen op de dienstverlening van Zorggroep H. Hart.

Locatie
Kortrijk

Regio
Vlaanderen

Status
Woonzorgcentrum is opgeleverd begin 2018
Parking Budabrug is opgeleverd in 2016

Bruto vloeroppervlakte
11.722 m² (bovengronds) + 5.518 m² (ondergronds)

Samenwerkingsvorm
Klassieke ontwerpopdracht

Team
Opdrachtgever: H. Hart
Architect: B2Ai
Interieur: B2Ai i.s.m. Ensemble

Beeld & fotografie
Klaas Verdru

Type
Gezondheid en welzijn
Interieur