Nieuwe klaslokalen De Zon en buitenschoolse kinderopvang Villa Max in Ingelmunster

Projectbeschrijving

De gemeente Ingelmunster sloopte het oude BLO-gebouw om plaats te maken voor een nieuwe vleugel die zowel ruimte biedt aan de BLO-klassen van De Zon op de verdieping, maar ook voor de refter en de voor- en naschoolse opvang van de gemeenteschool De Wingerd, en de buitenschoolse opvang Villa Max op het gelijkvloers.
De nieuwe vleugel sluit net als zijn voorganger aan op de bestaande vleugel van gemeenteschool De Wingerd, maar werd 90° gedraaid en langs de perceelsgrens gelegd, waardoor de bestaande speelplaats opengetrokken wordt en uitgebreid wordt met een speeltuin, die door zowel de school als de opvang gebruikt kan worden. Door deze nieuwe inplanting wordt de speeltuin ‘omarmd’ en het bouwblok ‘afgewerkt’, wordt de nieuwe vleugel zichtbaar vanaf de Bollewerpstraat en krijgt Villa Max haar eigen gezicht en toegang.

Vóór het gebouw wordt een nieuw plein gecreëerd waar ook het ontmoetingscentrum, de sport- en jeugddienst, het klooster en de vrije basisschool van mee genieten. Dit plein voorziet groen, fietsenstallingen en een kiss-and-ride-parking en zorgt zo voor een kwalitatieve en veilige toegang naar de opvang en de andere omliggende functies. In de toekomst zal dit plein via een nieuwe voetgangers- en fietsersverbinding op de brouwerijsite met de sport- en jeugdvoorzieningen in Ingelmunster gelinkt worden.

Een brede buitentrap – die ook als klastribune kan dienst doen –zorgt voor een directe link tussen de speeltuin en de BLO-klassen op de verdieping. Deze buitentrap kraagt uit boven het plein en zorgt voor een overdekte toegang naar de opvang, waar ouders elkaar kunnen ontmoeten. De houten lamellen langs deze buitentrap worden doorgetrokken in de poort en zorgen voor de karakteristieke uitstraling van de nieuwe vleugel. Met de houten gevelbekleding en luifel op het gelijkvloers en het houten schrijnwerk krijgt de nieuwe vleugel een warme en huiselijke sfeer. De rest van het gebouw wordt met lichtgrijze leien bekleed, wat zorgt voor een harmonische aansluiting bij het bestaande grijze schoolgebouw. Het schubachtige patroon zorgt voor een eigentijdse toets. Het nieuwe gebouw valt op, maar wordt dankzij de natuurlijke materialen elegant geïntegreerd in de omgeving.

Het gelijkvloers is zeer polyvalent en flexibel opgevat zodat zowel de refter, de voor- en naschoolse opvang als de buitenschoolse opvang van dezelfde ruimtes gebruik kunnen maken. De ruimtes kunnen heel gemakkelijk omgebouwd worden tot refter dankzij spaceflextafels. Een lift maakt niet alleen de nieuwbouw maar zelfs heel het bestaande schoolgebouw toegankelijk voor minder validen. De brede dubbelhoge gang is het centrum van het gebouw, verspreidt daglicht naar alle ruimtes en zorgt voor een visuele link tussen de klassen op de verdieping en de polyvalente ruimtes op het gelijkvloers. Dankzij haar breedte kan deze gang ook als speelgang, vestiaire en eetruimte benut worden. Zo wordt elke vierkante meter optimaal benut zowel in ruimte en tijd. Met materialen als hout, rubber en beton en met een warm geel als een accentkleur wordt er gezorgd voor een speels, huiselijk en karakteristiek interieur dat ook de tand des tijds kan doorstaan.

Het gebouw werd in januari 2018 officieel geopend.

Opdrachtgever

Gemeentebestuur Ingelmunster

Locatie

Ingelmunster

Regio

Vlaanderen

Status

Opgeleverd eind 2017

Vloeroppervlakte

1.783,74 m²

Team

B2Ai

EPB

K27 - E50

Fotograaf

Bart Heijnens